Voor de klassieke auto’s die op 01-01-2021 de leeftijd van 50 jaar hebben bereikt zal de APK plicht komen te vervallen.

Omdat per 01-01-2021 de APK nu leeftijdsgebonden is en niet meer uitsluitend de groep klassieke auto’s die een DET (= Datum Eerste Toelating) hebben vóór 1960 zal de omvang van het aantal APK vrijgestelde klassieke auto’s dagelijks toenemen.

Sowieso zijn de categorie klassieke auto’s op 01-01-2021 met een DET vanaf 01-01-1960 en tot en met 01-01-1971 ( = 50 jaar oud geworden) in één keer APK vrijgesteld.

De RDW is nu drukdoende om de regelgeving aan te passen, zodat we aan het eind van het jaar de inhoud kennen.

Voor een groep eigenaren die meerdere klassieke auto’s bezitten en er zelden of nooit mee rijden is dat een aanwinst.

Voor de categorie die hun klassiekers ook echt gebruiken vernemen wij veel minder enthousiasme over de APK vrijstelling. Zij willen dat hun klassieke auto altijd in een goede staat van technisch onderhoud verkeerd en bovenal de veiligheid blijven garanderen. De APK keuring is voor die groep dan een bevestiging dat hun klassieke auto aan alle wettelijke regels voldoet. Het wil echter niet zeggen dat de klassieke auto dan in een optimale (technische) conditie verkeerd. Veel technische zaken die niet APK gerelateerd zijn kunnen wel degelijk voor storingen zorgen. Denk aan bv de ontsteking of het koelsysteem.

Onze klanten weten uit ervaring dat GCS bij elke opdracht een klassieke auto technisch controleert en wij vooraf de klant informeren over onze bevindingen en toestemming vragen om de werkzaamheden te mogen uitvoeren. Na de werkzaamheden volgt altijd een proefrit en een eindcontrole.

De vele reviews die wij van onze gewaardeerde klanten op onze website hebben geplaatst geeft een goede indruk hoe wij als GCS al 13 jaar lang onze werkzaamheden en diensten naar volle tevredenheid aanbieden.

Voor de eigenaren die de APK keuring desondanks toch nog willen laten plaatsvinden is voorheen de verwachting gewekt dat de RDW die APK keuring blijft aanbieden. Of dat ook daadwerkelijk mogelijk is zullen wij bij het publicatie van de RDW regels pas weten en u later daarover informeren.

Foto bijlage: De APK sticker die vanaf 1985 op je nummerbord geplakt werd, zodat de controlerende instanties direct konden zien of je nog aan de APK plicht voldeed! Je komt ze soms nog tegen op auto’s die al sinds 1985 in NL rondrijden en ook nog hun originele blauwe kentekenplaat hebben!

Garage Classic Service

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, neem gerust contact met ons op. GCS is gespecialiseerd in onderhoud en reparatie van Engelse klassiekers zoals, Jaguar, Triumph en MG.